fbpx
Header Image

Vabariigi pillimees Juhan Uppin

Juhan Uppin

Juhan Uppin on tuntud ja armastatud pillimees ja rahvamuusik, kes valdab tipptasemel mitmeid pille, tunneb rahvamuusikat süvitsi ja teeb kirjeldamatuid tegusid noorte muusikute õpetamisel kui ka südmuste ja organisatsioonide juhtimisel. Juhan kannab edasi eesti lõõtspilli ja päkarauakandle mängutraditsiooni mängides mitme kuulsa meistri, August Teppo ja Kalju Sarniti lõõtspillidel ning Aksel Tähnase päkarauakandlel. Tänu Juhanile on päkarauakannelt ja eesti lõõtsa järjest enam näha ja kuulda nii kontserdilavadel kui ka tantsusaalides.

Juhani pingutustel ja saavutustel pillimängumaailmas ei paista piiri olevat. Lõuna-Eestis, Eesti lõõtspilli August Teppo radadel toimub juba aastakümneid Eesti lõõtsamängijate võistumängimine, kus sorditakse välja kibedamaid lõõtsakäsi ja innustatakse noori võistlustules edasi pürgima. Võistumängimise üldvõitja tituleeritakse lõõtsa-ässaks, kolmekordne äss aga lõõtsakuningaks. Juhan Uppin teenis lõõtsakuninga tiitli, milleni on seni jõudnud kokku vaid viis lõõtsamängijat, auga välja 2003. aastal.

2018. aastal hakkas Eesti Pärimusmuusika Keskus korraldama soolumuusikute konkurssi Vabariigi Pillimees, hinnates võistlejate pillimängimise oskusele lisaks ka esinemist ja musikaalsust tervikuna. Polnud suur üllatus, et Juhani oskused polnud paigale jäänud ja just tema teenis esimese Vabariigi Pillimehe tiitli.

2022. aastal sai Juhanist Eesti esimene rahvamuusika eriala doktor, kaitstes Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias doktoritöö “Teppo-tüüpi lõõtspilli traditsioonilise mängustiili kujunemine 20. sajandil ja traditsiooniteadliku esituspraktika loomine”.

Juhanit võib näha mängimas mitme ansambli koosseisus, sealhulgas Sabatantsuga ühevanune ansambel “Rüüt” kui ka juba julgelt üle 20. aasta tegutsenud “Tuulelõõtsutajad”.

Kuigi Juhan nihutab tuntavalt pillimängu tehnika ja traditsioonide piire nii soolo- kui ansamblimängus, tuleb ta Sabatantsule alati tantsulisi rõõmustama oma meisterliku ja hingestatud soolomänguga. Tema mäng on kindlakäeline, varjundirikas ja tõeliselt nauditav ka pelgalt kuulates. Juhani tantsulood on niivõrd nakatavad, et omamoodi rekordi on ta saavutanud ka Sabatantsul, olles üks kahest muusikust kes on järjepidevalt tantsijaid rõõmustanud festivali teisest toimumiskorrast alates, mistõttu ei kujuta festivali ilma temata enam ettegi.

Juhan Uppin – lõõtspill, päkarauakannel

www.facebook.com/juhanuppinmusic
soundcloud.com/juhanuppin
open.spotify.com/artist/15n2k4KZ4yb7mlsdWXsHgV

Juhan Uppin lõõtspillil

Juhan Uppin päkarauakandlel